Opravdu stačí 20 minut ve vířivce?

Nazvali jsme náš blog „20 minut relaxace“, protože věříme argumentům lékařů, kteří účinky hydroterapie zkoumali a domníváme se, že 20 minut si pro sebe dokáže najít i velmi zaměstnaný člověk.

Uvědomujeme si, jak těžké může být najít si v nabitém kalendáři čas na relaxaci a uvolnění. Již názvem blogu bychom rádi vyjádřili, že dokonce i skromné úsilí nás může nasměrovat na cestu ke každodenní péči o sebe sama. Jen 20 minut relaxace ve vířivce je vše, co potřebujete k uvolnění napětí, uvolnění svalů a uvolnění veškeré nepořádku v hlavě. Podle nedávných vědeckých poznatků není náhoda, že 20 minut ve vířivce je ideální. V posledních letech došlo k nárůstu akademických studií o účincích používání vířivky – ponoření se do teplé vody – zejména ve 20-ti minutových intervalech.

Dva vědci přinesli zásadní poznatky, dr. Bruce Becker z Washingtonské státní univerzity a dr. Doreen Stiskal z Univerzity Setona Halla, a oba se zaměřili na problematiku kolem 20-ti minutových intervalů. Abychom získali jasnější obraz, ponořme se na chvíli do světa vědy.

Jak říká dr. Stiskal, „tělo získá maximální užitek z terapie v teplé vodě během 20 minut.“ Dr. Becker provedl řadu studií se zaměřením na 20 – 24 minutovou lázeň s teplotou vody v rozsahu 35 °C – 39 °C. Vzhledem k tomu, že se jedná o průměrný rozsah teploty vody ve vířivce, můžeme jeho výsledky zobecnit na běžné použití vířivky.

20 minut je optimální doba lázně v teplé vodě. Je to perfektní čas, aby se maximálně využily účinky. Samozřejmě, že delší lázeň je v pořádku – je to skvělé, ale účinky lázně se po 20 minutách nezvyšují.

Zde jsou některé příklady pozitivních účinků, které pozorovali:

Vztlak vody odstraňuje bolesti kloubů z artritidy

Vztlak vody zmírňuje gravitaci a snižuje tlak na klouby. To může pomoci zmírnit potíže s artritidou. Lázeň v teplé vodě může také snížit otoky, zlepšit krevní oběh a zmírnit bolest.

Jak lázeň v teplé vody pomáhá mému dýchání a kondici?

Ponoření do teplé vody způsobuje, že dýchací svaly pracují o 60% intenzívněji a tím se tyto svaly posilují a získávají vytrvalost . Voda má větší hustotu, než naše tělo a ponořením těla do vody umožňuje hydrostatický tlak snadno přivést kyslíkem obohacenou krev do naší hrudní dutiny a do plic. Dále bylo prokázáno, že cvičení ve vířivce zvyšuje atletický výkon, který se přenese i na pozdější výkonnost mimo vířivku.

Jak může vířivka pomoci s relaxací?

Lázeň v teplé vodě po dobu 20 – 24 minut ovlivňuje nervový systém podobně jako meditace. Proto také pobyt ve vířivce poskytuje stejné výhody jako meditace. Podle výzkumu dr. Beckera „když je tělo ponořeno do teplé vody, dochází k vyrovnání a udržení rovnováhy mezi sympatickým nervovým systémem a parasympatickým nervovým systémem.“ To způsobuje pocity uvolnění a pohodlí, které zažíváte, když se ponoříte do teplé vody vířivky.

Výzkum dr. Beckera poukazuje na skutečnost, že 20 minut je optimální doba. Je to perfektní čas k tomu, aby se maximálně projevily účinkyy, které pozoroval. Samozřejmě, že pobyt na delší dobu je v pořádku – je to skvělé, ale účinky se po 20 minutách nezvyšují. Zbývá jenom připomenout, abyste bez ohledu na to, jak dlouho se rozhodnete zůstat ve vířivce, nezapomněli na pitný režim.

Účinky ponoření do teplé vody se stále ještě zkoumají, ale již víme, že 20-ti minutová relaxační procedura funguje podle Dr. Stiskala a Dr. Beckera pro velkou část populace.

Pokud se chcete dozvědět více, zde je video jedné z přednášek dr. Beckera:

Mohlo by vás zajímat

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Pin It on Pinterest