Vířivka venku nebo uvnitř – pro a proti

Pokud jste začali toužit po vířivce potom, co jste strávili příjemný večer ve vířivce na terase u přátel, nebo po relaxaci v hotelovém apartmánu, vaše zkušenosti byly pravděpodobně podobné. Trysky masírovaly vaše svaly a teplá voda omladila vaše tělo a mysl, cítili jste úlevu a pohodlí. Jak vnitřní, tak i venkovní vířivky dávají radost, léčebné účinky hydroterapie a pohodlí. Bez ohledu na to, zda je vaše vířivka uvnitř nebo venku, nádherné zážitek je jen pár kroků.

Zatímco jediný skutečný rozdíl mezi vnitřními a venkovními vířivkami je umístění, odvíjí se od této volby řada souvislostí, ať už jde o instalaci, údržbu a samozřejmě způsob využití vířivky. Takže, abych vám pomohl rozhodnout se, zda je pro vaše podmínky a životní styl lepší venkovní, nebo vnitřní vířivka, podívejme se na argumenty pro a proti každému z řešení.

Vířivka umístěná uvnitř – pro a proti

Nikde není více soukromí než ve vlastním domě. Můžete jít z vaší vířivky rovnou do sprchy nebo do postele, aniž byste se museli starat o to, jestli vás někde nesledují zvědavé oči. Umístění vířivky uvnitř domu sebou ale může přinést různé změny a komplikace, které mohou umístění vířivky prodražit. Zde je shrnutí všech výhod a nevýhod vnitřního umístění vířivky:

Výhody vířivky umístěné uvnitř

  • Soukromí. Ať už žijete v městské nebo příměstské čtvrti, umístění vířivky do domu vás ochrání před zvědavými pohledy kolemjdoucích a sousedů.
  • Dokonalé pohodlí. Jistě, jak vnitřní i venkovní umístění je skvělé, ale vířivka ve vašem domě neznamená víc, než jen pár kroků k jejímu použití. Můžete jí použít kdykoliv, aniž byste si museli obout boty.
  • Ochrana před počasím. Pokud máte vířivku v domě, nemusíte se starat o počasí. Nikdy nemusíte používat opalovací krém předtím, než vstoupíte do vířivky, nebo se obávát větru, deště nebo sněhu. Obložení vířivky i její kryt budou stále ve skvělém stavu a neohrožují vás vzdušné alergeny.
  • Využijte nepoužívaný prostor. Pokud máte velký dům nebo vaše děti jsou již mimo domov – na vysoké škole, nebo mají vlastní rodinu, můžete využít jejich pokoje. Instalace vířivky tak přemění nepoužitý pokoj na soukromý relaxační ráj.

Neýhody vířivky umístěné uvnitř

Instalace a údržba vířivky umístěné uvnitř není jednoduchá. Úspěšná instalace, zvláště do hotového domu, může vyžadovat hodně plánování a stavebních úprav v domě. Možná to bude chtít stavební firmu jako generálního dodavatele, který projekt zpracuje a realizuje. Ale pokud o vířivku v domě opravdu stojíte, dají se tyto překážky překonat. Toto jsou nevýhody vířivky umístěné uvnitř domu:

  • Nastěhování vířivky. Vířivky jsou dodávány ve všech velikostech a většina z nich je větší než vchodové dveře a stěhování po chodbách a kolem rohů není vždy možné. Než si koupíte vířivku, prostudujte si dobře její specifikaci nebo pokyny pro instalaci a změřte vchody a chodby, kterými se bude vířivka stěhovat. Možná budete muset učinit drobné nebo i zásadní stavební úptavy, aby se vířivka umístila tak, jak si představujete. Pokud budet potřebovat jakoukoliv radu a pomoc, obraťte se na nás. Máme dlouholeté bohaté zkušenosti.
  • Základ pro vířivku. Pro umístění vířivky budete potřebovat pevný základ. Když jí naplníte vodou, může vaše vířivka vážit až 2500 kg. Pokud jste s umístěním vířivky předem nepočítali, podlaha bude pravděpodobně vyžadovat vyztužení. Konzultujte umístění se stavebním inženýrem, který vám doporučí případné nutné úpravy.
  • Napouštění vířivky vodou. Pro napuštění vířivky budete potřebovat kohoutek s tekoucí vodou. Pokud nemáte v blízkosti umístění vířivky např. umyvadlo s kohoutkem, zvažte doplnění alespoň samotného kohoutku pro napouštění. Samozřejmě je možné použít delší hadici, ale to nemusí být vždy možné.
  • Odvod vody. Není možné ubránit se vystříknutí vody z vířivky ven při vstupu do ní, při jejím opuštění i při pohybu v ní, zvláště když jsou trysky zapnuté a hlavně pokud si ve vířivce hrají děti. Proto je vhodné umístit do podlahy poblíž vířivky odtok vody do odpadního potrubí. Do tohoto odtoku je možné vodu uklidit a navíc se hodí např. při vypouštění vířivky
  • Elektroinstalace. Pro připojení vířivky k přívodu elektřiny budete potřebovat zásuvku, nebo pevný kabel s jističem. Pokud nic z toho nemáte, musíte si nechat přípojku pro vířivku nechat zhotovit. Aby se zabránilo případným úrazům elektrickým proudem, je nutné, aby byl přívod vybavem také proudovým chráničem. Zhotovení přípojky by měl provést oprávněný elektrikář.
  • Větrání. Teplá voda se z vířivky odpařuje a zvyšuje relativní vlhkost okolního vzduchu v místnosti. Kombinace tepla a vlhkosti může poškodit vaše obklady stěn, barvu, omítku nebo sádrokarton a je ideálním prostředím, ve kterém mohou růst nežádoucí bakterie a plísně. Chcete-li se toho vyvarovat, musíte investovat do efektivního systému větrání.
  • Voděodolné vybavení. Abyste zabránili nákladným škodám na podlaze, stěnách a stropě místnosti, ve které umístíte svojí vířivku, je vhodné investovat do voděodolných stavebních materiálů. Také příslušenství včetně nábytku a elektroniky, by měly být vodě odolné, aby odolávalo vlhkosti, kondenzaci páry a potenciálnímu zasažení vodou z vířivky.

Výběr místa pro vířivku závisí na vašich možnostech a také způsobu jejího využití. Se znalostí kladů i záporů jak venkovního, tak vnitřního umístění si budete moci lépe vybrat ideální umístění.

Vířivka umístěná venku – pro a proti

Venkovní vířivky se obvykle snadněji instalují a stavební příprava je jednodušší – neplatí to však za všech okolností. Vzhůledem k venkovnímu umístění je také snazší jejich údržba. Dnešní moderní vířivky jsou na venkovní umístění dobře připraveny. Venkovní obložení je dlouhodobě odolné proti povětrnostním vlivům a vinylový kryt chrání vnitřek vířivky proti větru a dešti. Nevýhod je poměrně málo. Zde jsou výhody venkovní instalace vířivky.

Výhody vířivky umístěné venku

  • Snadnější příprava a nastěhování. Obvykle je snadnější instalovat vířivku na zahradu nebo na terasu než do místnosti doma. Stejně jako při vnitřní instalaci musíte připravit základ pro vířivku a přívod elektřiny, náklady by ale měly být výrazně nižší. Také budete muset najít vhodnou trasu pro stěhování vířivky na místo, ale je snadnější umístit vířivku jeřábem, než bourat stěnu v domě.
  • Otevřený prostor. Venku se nemusíte starat o správné větrání. Jakákoli přebytečná vlhkost, kterou vaše horká lázeň vytvoří, bude odfouknuta větrem a nebude mít negativní vliv na své okolí.
  • Přirozené odvodnění.  Na rozdíl od vířivky umístěné uvnitř domu, budete mít mnohem néně starostí s vodou, která se dostane mimo vířivku. Pro odvod vody při vypouštění vířivky nemusíte budovat žádný zvláštní odtok, stačí vám dostatečně dlouhá hadice pro vypuštění vody do přírody.
  • Okolní prostředí. Celoroční používání venkovní vířivky má kouzlo, kterého není možné dosáhnout při umístění uvnitř v domě. Ve vířivce v zahradě nebo na terase obdivovat okolní přírodu, sledovat západ slunce, poslouchat ptáky zpívat, dívat se na hvězd a cítit různé vůně ročních období. Stanete se tak součástí okolní přírody.

Neýhody vířivky umístěné venku

Není mnoho nevýhod venkovního umístění vířivky, takže výhody obvykle převáží. Každopádně je nutné zvážit je před tím, než se rozhodnete pro venkovní vířivku.

  • Méně soukromí. Pokud uvidíte z vířivky své sousedy, velmi pravděpodobně uvidí i oni vás. Takže, pokud budete chtít soukromí, budete muset najít pro vířivku vhodné místo, nebo vybudovat něco, co vaše soukromí ochrání. Vhodná zástěna, stromy nebo keře mohou okolí vířivky docela dobře vylepšit. Také kryt s vhodným zvedákem může dobře posloužit jako zástěna. Velmi vhodný je pro takové využití zvedák ProLift IV.
  • Mírně nepraktické. Pokud budete chtít jít do vířivky, nemůžete se vyhnout nepříznivému počasí, ať už praží slunce, nebo prší či sněží. Ale ve vířivce se dá docela dobře sedět s deštníkem a sněžení je ve vířivce fantastické.

V některých oblastech, jako je zábava, nezáleží na tom, jestli máte vnitřní, nebo venkovní vířivku. Hudební systém, který může být do vířivky v továrně namontován nabízí možnost dalšího rozšížení. Chcete se podívat na zajímavý film, nebo sport pohodlí vaší vířivky? To není problém, když si doplníte televizní monitoru v HD rozlišení.

Výběr místa, kam umístíte vířivku, jestli venku nebo uvnitř, bude velmi záviset na tom, jak jí plánujete využívat. Nyní, když znáte klady i zápory jednotlivých umístění, můžete se rozhodnout, co je správné pro váš životní styl a dozvědět se více o vlastnostech a možnostech, které vám naše různé vířivky nabízejí.

Mohlo by vás zajímat

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Pin It on Pinterest