Vířivka vám přirozeně zlepší spánek

Někdy mám problémy s usnutím. Jindy se v noci probudím a potom nemůžu usnout. Není to každou noc, ale když se to stane, je to opravdu velmi nepříjemné. Obě situace jsou nepříjemné, zvláště pokud potom ráno zvoní budík.

Ponořit se do teplé vody je vynikající přírozená pomoc proti nespavosti.

Koupel ve vířivce uklidňuje mysl a pomáhá rychleji usnout.

Ze zkušenosti vím, že 20-ti minutová koupel ve vířivce funguje jako přirozená pomoc při nespavosti a pomáhá mi spát hlouběji a déle. Takže, kdykoli mám problémy s usnutím, řeším to koupelí ve vířivce.

Pokud potřebujete usnout, koupel ve vířivce hodinu předem je skvělá pomoc.

Jak vám tedy vířivka pomůže lépe spát?

Zdá se, že existují dvě teorie o tom, proč to může být pravda.

1. Teplá voda uvolňuje tělo i mysl

Jednoznačné je, že koupel v teplé vodě prostě člověka uvolňuje, takže přechod do následného spánku je jen přirozený proces. Ponořit se do vířivky je podobné použití mírného sedativa tím, že uklidňuje mysl a tělo a uvolní unavené nebo strnulé svaly. Všechny starosti uplynulého dne jsou tak rázem pryč.

Společná koupel ve vířivce pomůže zapomenout na starosti.

2. Zvýšení a snížení tělesné teploty přirozeně pomáhá rychleji usnout

Další teorie říká, že vaše tělesná teplota se při ponoření do vířivky zvyšuje, a když vířivku opustíte, dochází k ochlazení a to signalizuje vašemu tělu, že je čas jít spát. Když spíme, je tělesná teplota na nejnižší úrovni v průběhu dne. Použití vířivky 60 až 90 minut před spaním způsobí, že se tato změna teploty signalizuje tělu potřebu usnout.

Vzestup a pokles tělesné teploty při použití vířivky podporuje lepší spánek.

Další důkazy, že koupel v teplé vodou je přirozená pomoc pro spánek

Lidé v Japonsku si to evidentně myslí. Vzhledem k tomu, že mnoho domácností nemá centrální vytápění, je běžnou praxí, že před spaním chodí lidé do teplé lázně, aby potom skvěle spali.

Tato myšlenka byla testována také ve studii Journal of Physiological Anthropological Applied Human Science. Ve studii se jedna skupina koupala před spaním v teplé vodě. Druhá skupina si v teplé vodě pouze namáčela nohy a třetí, kontrolní skupina nedělala nic. Studie zjistila, že ti, kteří se koupali v teplé vody, usnuli rychleji, během spánku se méně pohybovali a měli spíše kvalitní REM spánkovou fázi. Tato konkrétní studie zahrnovala pouze 9 účastníků, ale jiné studie ukázaly, že koupel v teplé vodě vám pomůže rychleji usnout a spát lépe.

Gallupův ústav provedl průzkum s množstvím respondentů a jistil, že koupel v teplé vodě používají běžně jako účinnou přirozenou pomoc při nespavosti. Také řada spotřebitelských průzkumů zjistila, že jako nejčastější lék na mírné poruchy spánku používají lidé koupel v teplé vodě.

Stejně jako u většiny věcí, je i problematika nespavosti individuální. Jsou pro vás tato doporučení vhodná? Je to docela snadné zjistit, když si to otestujte sami. Je to správná cesta a funguje to? Je to lepší, než dostat os lékaře předpis a vzít si prášek na spaní?

Samozřejmě existuje více přirozených způsobů, jak se připravit na dobrý spánek kromě koupele v teplé vodě. Těšte se tedy na další díl rad, jak přirozeně podpořit zdravý spánek.

Mohlo by vás zajímat

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Pin It on Pinterest